FAQ k 67. ročníku LŠSS 2024

Rozřazovací test

Před zahájením LŠSS musí všichni účastníci napsat rozřazovací test, podle kterého budou zařazeni do kurzu. Online test píší individuálně, bude otevřen 1.-15.6.2024.

Test obsahuje: gramatiku, čtení, poslech, psaní. 

Odkaz k Rozřazovacímu testu obdrželi všichni účastníci s finalizovanou přihláškou emailem.

Po příjezdu do Prahy absolvují účastníci ještě 19.7.2024 krátké interview.

Orientace (registrace, rozřazení)

Očekáváme, že všichni interní studenti (ubytovaní na koleji) budou přítomni na Registraci ve čtvrtek 18. července 2024. V tento den Registrace proběhne přímo na Masarykově koleji (Thákurova 1, Praha 6) od 12:00 do 18:00. Ubytujete-li se mimo tento čas, obdržíte klíče od pokoje na recepci (otevřené 24/7) zaregistrujete se v pátek 19.7. od 9:00 v Celetné 13. Při registraci obdržíte stravenky na obědy a večeře.

Externí účastníci, kteří nebydlí na koleji Masarykova, se dostaví do Výdejního centra Karlovy Univerzity UK Point (Celetná 13, Praha 1) v pátek 19. července ve 9:00. Budete registrováni, budou vám vydány studentské karty a absolvujete povinný rozřazovací pohovor.

V případě, že plánujete přijet v jiný den, dejte nám prosím obratem vědět skrze tento formulář.

Pravidelná výuka začíná v pondělí 22. července.

Začátek LŠSS

SLAVNOSTNÍ ZAHÁJENÍ A UVÍTACÍ VEČEŘE

Slavnostní zahájení za účasti rektorky UK se uskuteční v sobotu 20. 7. 2024 od 14.00 ve Velké aule Karolina, Ovocný trh 560/5, Praha 1.

Na nedělní odpoledne a večer jsme připravili program, který vás seznámí s ostatními účastníky, lektory, fakultou a Prahou.

Podrobné informace i harmonogram najdete zde.

Ubytování

Všichni (interní) studenti budou ubytováni na Masarykově koleji. Jelikož kapacita koleje je omezená, není příliš prostoru vyhovět speciálním přáním a požadavkům. Máte-li zvláštní požadavky, které jste již nezmínili v Dotazníku, který vám byl poslán, obraťte se prosím co nejdříve na lsss.praha@ff.cuni.cz.

Pokoje jsou vybaveny ložním prádlem a ručníky. Pokoje nejsou vybaveny klimatizací. Každé dva či tři pokoje tvoří buňku se sdílenou koupelnou a kuchyňkou s lednicí (vybavenou sporákem, ale zpravidla ne nádobím).

Wi-Fi přístup na koleji obdržíte na vyžádání na recepci koleje.

Na koleji budou ve vymezeném čase k dispozici asistenti LŠSS.

Hlášení závad na recepci (hovoří česky a anglicky).

Checkin 18.7.2024, recepce funguje 24/7 (pauza 18:30-19:00).

Checkout 15.8.2024 v 10:00 (je možné požádat o úschovu zavazadel na recepci).

Je možné si připlatit ubytování na několik nocí před a po konání Letní školy (dle volné kapacity) na vlastní náklady. Poplatek uhradíte kartou či hotově přímo na koleji. Cena je 700 Kč/ noc (včetně snídaně), 850 Kč/ noc (včetně snídaně) při využití dvoulůžkového pokoje jako single.

Přejete-li si prodloužit ubytování před konáním LŠSS, obraťte se co nejdříve na lsss.praha@ff.cuni.cz. V době konání LŠSS se obraťte přímo na ubytovací kancelář koleje.

Budete-li mít hosty, Masarykova kolej nabízí ubytování hotelového typu. Pro rezervaci se obraťte přímo na ubytovací kancelář koleje či booking.cz.

Stravování

STIPENDISTÉ

Stipendisté (MŠMT, RUK a Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových) mají zajištěno celodenní stravování.

Snídaně (a/nebo brunche o víkendech ve dnech 20., 21., 28.7. a 3., 4., 11.8.) jsou zajištěny v menze Masarykovy koleje v bufetovém stylu. K tomu obdrží 44 stravenek v hodnotě 100 Kč na obědy (20x) a večeře (24x). Uvítací (20.7.) a rozlučková (14.8.) večeře v rautovém stylu a oběd v den orientace (registrace, rozřazení) (19.7.), oběd na výletě 9.8. a dva obědové balíčky na výlety (27.7., 10.8.) jsou rovněž zajištěny.

Každá 2-3 pokojová buňka na koleji má vlastní kuchyňku s lednicí.

INTERNÍ SAMOPLÁTCI

Při ubytování na koleji jako samoplátce máte zajištěnu snídani v menze koleje. Uvítací (20.7.) a rozlučková (14.8.) večeře v rautovém stylu a oběd v den orientace (registrace, rozřazení) (19.7.), oběd na výletě 9.8. a dva obědové balíčky na výlety (27.7., 10.8.) jsou rovněž zajištěny.

Ostatní obědy a večeře si hradíte/zajišťujete individuálně.

Každá 2-3 pokojová buňka na koleji má vlastní kuchyňku s lednicí.

EXTERNÍ SAMOPLÁTCI

Externí účastníci se mohou připojit na uvítací a rozlučkový raut při uhrazení doplatku 1600 Kč. V případě zájmu o účast kontaktujte lsss.praha@ff.cuni.cz (nejlépe do konce června).

Doprava

Studenti si musí zajistit vlastní dopravu po Praze. Doporučujeme zakoupit měsíční kupón za 550 Kč. Studenti ve věku od 18 do 26 let mají nárok na studentskou slevu. V den Registrace obdrží potvrzení o studio pro Dopravní podnik hl. Města Prahy. Bližší informace k cenám najdete zde.

Podpora v případě zdravotních potíží posluchačů LŠSS

V průběhu výuky i na kolejích je posluchačům k dispozici asistentský tým (včetně naléhavých situací v noci).

Lékařská zařízení

Z důvodu blízkosti k ubytovacímu zařízení a zároveň široké nabídce lékařských služeb jsou studenti v případech zdravotních potíží odvedeni do Fakultní Nemocnice Motol. Dobré zkušenosti jsme v minulosti měli i s Poliklinikou Na Národní.